control de l'embaràsEls professionals d’ISHTAR tenim una àmplia experiència en el control de l’embaràs i l’assistència al part. Des del període preconcepcional fins al postpart i la lactància, a Ishtar oferim totes les proves necessàries i les més innovadores per al seguiment tant d’embarassos de baix risc com d’alt risc.

En aquesta etapa sorgiran molts dubtes i preocupacions que esperem resoldre plegats.

Primerament, és important fer una visita per planificar de manera correcta el teu futur embaràs. Així podrem donar-te dels millors consells per afavorir una vida saludable i un millor embaràs. El més important és tenir cura de la teva salut per evitar l’aparició de complicacions durant la teva futura gestació.

Al nostre equip, atenem els embarassos de forma personalitzada, tindreu el vostre ginecòleg de referència.

Depenent de la teva mútua el part tindrà lloc a la Clínica Corachan, Hospital de Barcelona o la Clínica CIMA.

Quan he d’acudir al meu primer control de l’embaràs?

Quan sàpigues que aquestes embarassada ha de trucar al seu ginecòleg – obstetra de confiança per demanar visita. El més habitual és que la primera visita es faci cap a les 6-8 setmanes. Perquè en aquest moment ja es veurà per ecografia la presència del nadó dins de l’úter de la mare.

No obstant això, en determinades circumstàncies com:

  • pèrdues.
  • dolor abdominal.
  • antecedents previs de gestació ectòpica o avortament.
  • antecedents patològics d’hipotiroïdisme, diabetis o hipertensió.

control de l'embaràsCom es fa el control d’un embaràs?

Habitualment, el control normal de l’embaràs requereix visites amb una periodicitat mensual. Encara que, en alguns casos i tant a l’inici com al final de l’embaràs, el vostre ginecòleg us pot indicar la conveniència d’anar a la consulta més sovint.

Us presentem el nostre protocol de control d’un embaràs normal:

1. Test d’embaràs positiu:

S’aconsella acudir a la primera consulta al voltant de 6-8 setmanes després de la darrera regla si s’ha fet el test d’embaràs i aquest ha resultat positiu. L’objectiu de la primera visita és confirmar l’embaràs i poder-lo datar per iniciar els controls pertinents. S’haurà de poder visualitzar per ecografia el sac gestacional, la vesícula vitel·lina i el batec del cor de l’embrió.

A totes les visites es comprovarà el benestar fetal, el teu pes i tensió arterial. Les ecografies més importants de l’embaràs les farà un ecografista especialitzat en el diagnòstic prenatal.

2. La següent visita recomanada és al voltant de la setmana 9-10:

El teu embrió haurà triplicat la mida, i s’observarà que ha completat la formació bàsica de mans i peus. Va formant les seves estructures Aleshores es realitza la primera analítica, en la qual se sol·licita un hemograma, serologies, glicèmia, grup sanguini i el cribratge (screening) de cromosomopaties (Síndrome de Down). Per a aquest darrer cas hi ha dues opcions. Haureu d’escollir per una de les dues proves:

3. Ecografia de la setmana 12.

Pot ser vaginal. Té com a objectiu principal el mesurament del plec nucal de l’embrió i la datació exacta de la data prevista de part. A més, es realitza el mesurament de la pulsatilitat de les artèries uterines, que permetran calcular el teu risc de preeclàmpsia.

4. Quan estigueu de 16 setmanes, fareu una de les visites de seguiment.

L’aspecte del fetus és més semblant al d’un nadó. El fetus va adquirint un control més gran sobre els seus músculs i augmentant la seva capacitat de respondre a estímuls. S’intentarà veure el sexe sempre que es vulgui saber.

5. Ecografia morfològica d’alta definició:

Sobre la setmana 20-21. És una ecografia d’alta resolució en què es visualitzen els diferents òrgans del nadó i permet descartar anomalies estructurals més grans al fetus i determinar amb alta fiabilitat el sexe del nadó.

6. Analítica del segon trimestre a la setmana 24-26:

Aquesta inclou el test de tolerància oral al sucre (test de O ‘Sullivan). Per descartar la presència de diabetis gestacional.

7. A partir de la setmana 28:

Hauries d’iniciar la preparació al part. També pot ser un bon moment per fer, si voleu, l’ecografia tridimensional. Al nostre centre les fa un ecografista d’alt nivell. L’ecografia 4D consisteix en una ecografia en 3 dimensions a la qual s’afegeix el moviment, una seqüència d’imatges nítides que permet veure el fetus en directe com un vídeo. Aquesta tècnica permet a les dones embarassades obtenir més informació del nadó. Els beneficis d’aquesta ecografia 4D són crear un bon vincle per als pares, és una ecografia lúdica més que informativa. Es pot fer en qualsevol moment de la gestació, però es recomana fer entre la setmana 26 a la 28, no més enllà de la 30, per les proporcions de líquid amniòtic i la mida del nadó.

8. 28-30 Vacunació de la tos ferina. A més, s’administra la vacuna Anti-D, si la dona és Rh negatiu.

9. Ecografia de creixement a la setmana 34.

Permet detectar els nadons que són petits per a la seva edat de gestació o aquells que creixen excessivament, així com avaluar la posició del nadó i l’estat del flux placentari i líquid amniòtic.

10. Visita de la setmana 36:

Se sol·licitarà l’analítica de tercer trimestre. També, es realitza frotis vaginorectal per detectar l’Estreptococ B Agalactiae, si és positiu s’haurà d’administrar un antibiòtic durant el part.

És important tenir els consentiments informats necessaris per a l’assistència al part. Us aconsellem llegir-los detingudament i fer totes les preguntes davant dels dubtes que us puguin sorgir respecte del dia del part.

11. A partir de la setmana 39:

Les visites seran setmanals i inici dels monitors (registre cardiotocogràfic extern).

12. 41 setmanes:

Poden fer-se proves d’estudi de benestar fetal. Aquesta controla el bon estat del nadó. S’informa de la possibilitat de fer la inducció del part si la dona no es posa de part sola.

A Ishtar sabem que cada embaràs, cada mare i cada nadó són diferents, i per tant, cadascun necessita una avaluació individualitzada sobre aquest bàsic esquema comú. L’objectiu final és acompanyar les famílies en aquesta etapa vital de la dona amb el desig comú en tot moment del benestar i el del futur fill.

Per a més informació podeu contactar amb nosaltres.

Vacunes recomanades durant l’embaràs:

Vacunes tos ferina:

A partir de la setmana 27 fins a la 36 se us recomanarà l’administració de la vacuna de la tos ferina. Se t’entregarà un informe perquè vagis al teu CAP de referència. Aquesta vacuna protegeix el nadó de la tos ferina, malaltia greu respiratòria, que es pot prevenir amb el pas d’anticossos de la mare al fetus, durant l’embaràs i la lactància.

– Gammaglobulina anti-D:

Si el vostre grup sanguini es Rh negatiu, es recomana l’administració d’immunoglobulina anti-D entre les 28 i 31 setmanes d’embaràs. És efectiva per aturar la formació d’anticossos anti-D. També s’ha d’administrar després de realitzar qualsevol prova invasiva (biòpsia de corió o amniocentesi) o si hi ha un sagnat important.

-Vacunes grip (durant calendari de vacunes)

Si al teu embaràs està en marxa la campanya de vacunació de la grip, és aconsellable que te la posis. (Es pot posar el mateix dia que la de la tos ferina i la immunoglobulina, si per dates és adequat).

-Vacunes Covid-19.

La infecció per Covid durant la gestació pot ser de gravetat extrema. No s’ha identificat cap problema de seguretat amb relació a la vacuna antiCOVI-19 en embaràs i lactància. Per això, hem de tenir la pauta de vacunació actualitzada. Es pot administrar en qualsevol moment de l’embaràs i el puerperi. Enllaç al bloc

Alimentació durant l’embaràs:

Alimentació sana, dieta mediterrània, menjar amb moderació (engreixar 12 quilos és suficient), cinc vegades al dia.

Tenir precaució amb els aliments següents:

  • Per la  toxoplasmosi (paràsit que es troba en carns mal cuites, fruites i verdures sense rentar): EVITAR CARN CRUA O POC CUITA, es poden congelar els aliments 24 hores i després cuinar-los al gust. RENTAR BEN FRUITES I VERDURES. EVITAR EL CONTACTE AMB LES FEMTES DELS GATS. USAR GUANTS PER MANIPULAR TERRA.
  • Pel mercuri: EVITAR PEIXOS COM L’EMPERADOR, PEIX ESPASA, TAURÓ I TONYINA ROJA.
  • Per la listeria: NO BEURE LLET CRUA NI PRENDRE FORMATGES QUE NO ESTIGUIN FETS AMB LLET PASTEURITZADA. EVITAR ALIMENTS SEMICUITS I REFRIGERATS (PATÉS, FUMATS). Netejar bé el frigorífic.

En general

  • No barrejar a la nevera els aliments crus i els aliments cuinats o llestos per consumir.
  • Netejar sovint la nevera.
  • Un cop oberts, no conservar gaire temps els productes de xarcuteria que requereixin conservació a la nevera.
  • Les restes alimentàries i els plats precuinats han de ser reescalfats acuradament (> 50ºC) abans del seu consum.

O ‘Sullivan

El test d’O ‘Sullivan és una prova que es fa entre la setmana 24 i 28 de gestació a totes les embarassades, generalment aprofitant l’anàlisi de sang del segon trimestre. Aquest test determina la quantitat de glucosa a la sang venosa una hora després d’haver pres 50 grams de glucosa per via oral. Hauràs de romandre 1h al laboratori.

Aquesta prova no dóna un diagnòstic exacte, es fa per identificar les dones en risc de tenir diabetis gestacional. Si surt alterada hauràs de fer el Test de tolerància oral a la glucosa.

Test de tolerància oral a la glucosa

L’objectiu d’aquests tests és fer el diagnòstic definitiu de la diabetis gestacional. Consisteix en l’extracció de sang abans i després de l’administració de la glucosa via oral (100 gr) per determinar els canvis a la glucèmia. Hauràs de fer una dieta durant 3 dies rica en hidrats de carboni (que et facilitarem al centre), que anar en dejú de 8 a 12 h el 4 dia, que és quan aniràs al laboratori. Hauràs de romandre 3 h al laboratori.

Més informació: click aquí