La ginecologia integrativa consisteix en sumar els recursos que ens ofereixen les dues visions actuals del binomi “salut-malaltia”.
La primera visió és la de la medicina convencional, la que s’estudia a les facultats de medicina. Es centra fonamentalment en els símptomes físics. La seva capacitat diagnòstica i tecnològica és molt eficaç. Utilitza cirurgia i medicaments a vegades agressius, fent servir protocols pràctics que sovint estandaritzen les pacients.
L’altra visió és la de la medicina alternativa. S’estudia fora de les facultats, generalment, en màsters i cursos. Individualitza cada cas. Té en compte la persona amb les seves sobrecàrregues tant físiques com emocionals. Els símptomes només són la punta de l’iceberg.
Les dues mirades tenen aspectes positius i negatius. Emprar-ne els primers i minimitzar-ne els segons és la gran meta de la ginecologia integrativa. Alguns exemples sobre els processos que podem tractar són: càndides vaginals de repetició persistents en el temps, dolors menstruals o transtorns del cicle menstrual en pacients que no desitgin tractaments hormonals, molèsties en l’embaràs, part i postpart, reforçar el sistema immunitari en cas de displàsia de coll d’úter (HPV)… Sempre sumant i/o escollint els recursos que ens ofereixen ambdues formes mèdiques.
També és important ser conscient de les nostres limitacions com a professionals i remetre, sempre que sigui necessari, a especialistes en cirurgia, endocrinologia, medicina interna, osteopatia, nutrició, psicologia, acupuntura i altres. El treball en xarxa és una altra de les característiques d’aquesta especialitat.
Dra Eugenia Llort Carceller