Arriba un moment en la vida de cada dona que marca un abans i un després: la menopausa. Més que un simple canvi biològic, la menopausa és una etapa plena de nous desafiaments, però també d’oportunitats úniques. Travessar-la de la manera més informada i tranquil·la possible és clau per gaudir d’aquesta fase de la teva vida al màxim. Aquí, et contarem tot el que necessites saber sobre la menopausa, des dels seus símptomes fins a com manejar-los.

Comprenent la Menopausa

Què és la Menopausa?

La Menopausa no és més que una etapa natural en la vida d’una dona. Es presenta quan els ovaris redueixen la seva producció d’ hormones i cessen l’ alliberament d’ òvuls, marcant la fi dels anys reproductius. Aquest procés sol començar entre els 45 i 55 anys, tot i que pot variar molt d’una dona a una altra. Els símptomes comuns inclouen onades de calor, dificultat per dormir, i canvis d’humor, entre d’altres.

Quan Passa?

En general, la menopausa s’inicia naturalment entre els 45 i 55 anys. No obstant això, certs procediments quirúrgics, com l’extirpació dels ovaris o l’úter, poden anticipar la seva arribada si no es prenen hormones postoperatòries. La menopausa es considera oficialment establerta quan ha passat un any complet sense un període menstrual.

Etapes de la Menopausa

El viatge a través de la menopausa es divideix en diverses etapes, cadascuna caracteritzada per diferents canvis i símptomes:

  • Perimenopausa: Aquesta etapa pot començar diversos anys abans de la menopausa, quan els ovaris gradualment produeixen menys estrogen. Dura fins a la menopausa, el punt en què els ovaris deixen d’alliberar òvuls. Durant aquesta fase, les dones poden experimentar períodes irregulars, sofocs i problemes de son.
  • Menopausa: Diagnosticada oficialment després de 12 mesos sense un període menstrual, aquesta etapa és quan els ovaris han deixat d’alliberar òvuls i produir la major part del seu estrogen. La menopausa passa típicament al voltant dels 51 anys, però pot variar entre dones.
  • Postmenopausa: Els anys posteriors a la menopausa, durant els quals els símptomes com els sofocs poden disminuir per a algunes, però d’altres poden continuar experimentant-los. Els efectes a llarg termini dels nivells reduïts d’ estrogen, com l’ osteoporosi, també es poden manifestar durant aquesta etapa.

Símptomes de la Menopausa

La menopausa pot portar una varietat de símptomes, que varien àmpliament entre les dones. Els símptomes comuns inclouen:

  • Períodes Irregulars: A mesura que s’ acosta la menopausa, els períodes menstruals es poden tornar irregulars. Això pot significar períodes més llargs o més curts, més lleugers o més pesants, o més o menys freqüents.
  • Sofocs i Sudors Nocturns: Aquests són sentiments sobtats de calor, que solen ser més intensos sobre la cara, el coll i el pit. Els somriures nocturns són sofocs que ocorren a la nit i poden interrompre el son.
  • Canvis Vaginals: Els nivells reduïts d’ estrogen poden conduir a sequedat vaginal, la qual cosa pot fer que el coit sigui incòmode. També hi pot haver canvis en la salut vaginal i del tracte urinari.
  • Canvis Emocionals: Els nivells hormonals fluctuants també poden causar símptomes emocionals, com canvis d’humor, irritabilitat i major risc de depressió.
  • Dificultat per dormir: amb l’edat s’experimenta dificultat per conciliar el son. Aquest fet es pot veure empitjorat a la menopausa. En ocasions provocat pels somiadors nocturns, tot i que en alguns casos es produeix despertar enmig de la nit amb la impossibilitat de reprendre’l.
  • Canvis Físics: Les dones poden experimentar augment de pes, dolor en les articulacions, avançament dels cabells i pell seca. Els canvis en la densitat òssia poden portar a l’ osteoporosi, augmentant el risc de fractures.

Comprendre aquests símptomes i les seves causes pot ajudar a manejar aquesta transició natural de manera més efectiva. Recorda, l’experiència de la menopausa és única per a cada dona, i els símptomes varien en severitat i durada. Si els símptomes són molestos, és aconsellable discutir-los amb un proveïdor d’ atenció mèdica que pugui oferir orientació sobre estratègies de maneig efectives.

Causes de la Menopausa

Declivi Natural de les Hormones Reproductives

La menopausa passa de manera natural a causa del procés d’envelliment, principalment caracteritzat per un declivi en la funció ovàrica. A mesura que t’acostes als teus mitjans dels quaranta, els teus ovaris comencen a produir menys estrogen i progesterona, les hormones que regulen la menstruació, portant a una disminució de la fertilitat. Aquesta reducció gradual en els nivells hormonals típicament resulta en el cessament dels períodes menstruals cap a l’ edat de 51, encara que el moment pot variar.

Menopausa Quirúrgica

La menopausa quirúrgica passa quan s’extirpen els ovaris, cosa que pot succeir durant una histerectomia o com un procediment independent. Això porta a un cessament immediat en els períodes menstruals i un ràpid inici dels símptomes de la menopausa a causa de la caiguda sobtada en els nivells hormonals [26]. Condicions com endometriosi, tumors ovàrics o infeccions severes poden necessitar l’ extirpació d’ un o ambdós ovaris, induint el que es coneix com a menopausa quirúrgica o iatrogènica.

Quimioteràpia i Radioteràpia

Els tractaments per al càncer, com la quimioteràpia i la radioteràpia, també poden precipitar la menopausa. La quimioteràpia pot causar falla ovàrica, portant a una menopausa temporal o permanent depenent dels medicaments utilitzats i la resposta de l’individu. La teràpia de radiació dirigida a l’ àrea pèlvica pot afectar de manera similar la funció ovàrica, potencialment causant una menopausa permanent si els ovaris es malmeten significativament.

Insuficiència Ovàrica Primària

La insuficiència ovàrica primària (IOP), també referida com a falla ovàrica prematura, és una condició on els ovaris deixen de funcionar correctament abans de l’edat de 40. Tot i que la causa exacta de la IOP sovint és desconeguda, pot estar vinculada a condicions genètiques com la síndrome de Fràgil X i la síndrome de Turner, malalties autoimmunes i exposició a toxines com la quimioteràpia, radiació o certs químics. Aquesta condició porta a símptomes primerencs de menopausa i requereix maneig similar a la menopausa típica.

Maneig dels Símptomes de la Menopausa

Ajustos a l’ Estil de Vida

Per manejar els símptomes  de la menopausa de manera efectiva, adoptar o mantenir hàbits saludables és crucial. Exercicis regulars de força i impacte poden ajudar a regular el metabolisme, augmentar la massa òssia per protegir contra l’ osteoporosi, i alleujar l’ estrès, l’ ansietat i la depressió. A més, manejar els sofocs podria involucrar la cafeïna, l’alcohol i menjars picants. Vestir-se en capes pot proporcionar alleujament ràpid durant els sofocs, igual que mantenir-se hidratat amb aigua freda i usar un ventilador portàtil. Si els canvis en l’estil de vida sols no són suficients, poden ser necessaris medicaments receptats.

Teràpia de Reemplaçament Hormonal

La Teràpia de Reemplaçament Hormonal (TRH) implica prendre medicació que conté hormones femenines per reemplaçar l’estrogen que ja no produeix el cos durant la menopausa. La TRH és més comunament utilitzada per tractar símptomes comuns de la menopausa com els sofocs i el malestar vaginal. També ha demostrat prevenir la pèrdua òssia i reduir el risc de fractures en dones postmenopàusiques. No obstant això, és important consultar amb la teva ginecòloga per personalitzar la teràpia basada en les necessitats de salut individuals i riscos.

Tractaments No Hormonals

Per a aquells que busquen alternatives a la teràpia hormonal, els medicaments no hormonals poden proporcionar alleujament. Aquests inclouen certs antidepressius i altres medicaments receptats que s’han trobat efectius a reduir els símptomes de la menopausa com els sofocs. Gabapentina, per exemple, és coneguda per la seva efectivitat a reduir els sofocs i és sovint recomanada per a dones que experimenten sudors nocturns.  En aquest grup de tractament hem de destacar el fezolinentant. ÉS un medicament oral aprovat recentment per la FDA que s’utilitza per tractar els símptomes moderats a severs de la menopausa, com els sofocs (o “calors”) i els somiadors nocturns. A diferència d’altres tractaments hormonals, el fezolinetant no és una hormona. Aquest medicament funciona bloquejant els receptors de neuroquinina 3 (NK3) al cervell, que estan involucrats en la regulació de la temperatura corporal.

Maneig dels Canvis Emocionals

La menopausa també pot portar canvis emocionals significatius. Establir una rutina que inclogui activitat física pot ajudar a estabilitzar els canvis d’humor i alleujar els símptomes de depressió i ansietat. Tècniques com la respiració rítmica, meditació i ioga són beneficioses per manejar l’estrès i les fluctuacions emocionals durant la menopausa. També és útil participar en activitats que fomentin una sensació de benestar i relaxació, assegurant un enfocament en l’ autocura durant aquesta fase de transició. Incorporant aquestes estratègies, pots manejar millor els símptomes de la menopausa i mantenir una qualitat de vida més alta durant aquesta etapa natural.

Riscos per a la Salut Associats amb la Menopausa

Malaltia Cardiovascular

Durant la menopausa, el teu risc de malalties cardiovasculars augmenta significativament. Això es deu principalment a una disminució en els nivells d’estrogen, la qual cosa afecta la salut dels teus vasos sanguinis. A mesura que els nivells d’estrogen disminueixen, el greix pot acumular-se al voltant de l’abdomen, un factor en la síndrome metabòlica, que inclou pressió arterial alta i nivells alts de sucre a la sang, tots dos eleven el risc de malaltia cardíaca. A més, l’inici de la menopausa abans dels 45 anys s’associa amb un major risc de malaltia coronària a causa de les reduccions primerenques en estrogen.

Osteoporosi

L’osteoporosi és un important risc per a la salut associat amb la menopausa, caracteritzat per ossos debilitats i un major risc de fractures. La disminució en l’ estrogen durant la menopausa accelera la reabsorció òssia mentre que disminueix la formació de nou os, portant a una disminució en la massa i densitat òssia. Això fa que els ossos siguin més fràgils i susceptibles a trencaments, particularment a la columna i malucs. Participar en exercicis regulars de força, mantenir una dieta alta en calci i possiblement sotmetre’s a teràpia hormonal poden ajudar a mitigar aquests riscos.

Incontinència Urinària

La menopausa pot portar a incontinència urinària a causa de músculs pèlvics debilitats i una disminució en l’estrogen, essencial per mantenir la salut de les parets de la bufeta i uretra. Els tipus d’ incontinència experimentats poden incloure incontinència d’ esforç, on esternudar o tossir causa fuga d’ orina, i la incontinència d’ urgència, que implica un impuls sobtat i intens d’ orinar. Manejar el pes i enfortir els músculs del sòl pelvià mitjançant exercicis com els de Kegel poden ajudar a manejar els símptomes.

Augment de Pes

L’augment de pes durant la menopausa és comú i planteja els seus propis riscos per a la salut. L’augment de pes, especialment al voltant de l’abdomen, augmenta el risc de desenvolupar diabetis tipus 2, malalties cardiovasculars i diversos tipus de càncer, incloent-hi el càncer de mama, còlon i endometrial. L’acumulació de greix abdominal pot actuar com un òrgan endocrí, secretant proteïnes que condueixen a malalties metabòliques com la resistència a la insulina i la síndrome metabòlica. Mantenir una dieta saludable i un règim d’ exercici regular pot ajudar a manejar el pes i reduir aquests riscos.

Conclusió

La menopausa és una etapa natural i un nou capítol en la teva vida. Tot i que pot venir acompanyada de desafiaments, amb la informació adequada i el suport necessari, pots manejar els seus símptomes i seguir gaudint d’una vida plena i saludable. Recorda, cada dona viu la menopausa de manera única, i està bé buscar ajuda i parlar sobre les teves experiències.

Esperem que aquesta guia t’hagi estat útil i t’animi a abordar aquesta etapa de la teva vida amb confiança i positivitat. Al nostre centre, som aquí per recolzar-te en cada pas d’aquest viatge.

FAQs

  1. Quins canvis experimenta una dona durant la menopausa?

Durant la menopausa, els ovaris deixen d’alliberar òvuls i es produeix una disminució significativa en la producció de les hormones femenines estrogen i progesterona. Aquesta reducció hormonal provoca els símptomes característics de la menopausa, com la irregularitat i eventual cessament dels períodes menstruals.

  1. Quins són els símptomes anormals durant la menopausa?

No és normal experimentar canvis extrems d’ànim com ansietat, irritabilitat o cansament excessiu, una disminució considerable en el desig sexual o dificultats per excitar-se, i un debilitament significatiu dels ossos durant la menopausa. Si aquests símptomes es presenten, és recomanable consultar un metge.

  1. Quant temps solen durar els símptomes de la menopausa?

La durada dels símptomes de la menopausa varia considerablement entre dones. Algunes poden no experimentar símptomes, mentre que d’altres poden tenir símptomes que durin d’1 a 2 anys o fins i tot de manera contínua.

  1. Quins canvis s’observen en iniciar la menopausa?

La menopausa s’ estableix oficialment 12 mesos després de l’ últim període menstrual. Previ a això, durant la fase coneguda com a perimenopausa, les dones poden notar canvis en els seus cicles menstruals, experimentar sofocs i altres símptomes. La perimenopausa generalment comença entre els 45 i 55 anys.