La citologia cervical és una prova de cribratge per poder descartar patologia o poder iniciar un estudi per detectar alguna lesió de la mucosa exo-endocervical.
La majoria de les alteracions cel·lulars desapareixen de forma espontània, però en altres ocasions s’ha de prosseguir amb l’estudi exhaustiu per poder catalogar a la lesió i descartar una neoplàsia.
La majoria de les citologies anormals són causades per una infecció de virus del papil·loma humà (VPH). La majoria de vegades, sobretot en dones joves la infecció pel virus del papil·loma s’elimina espontàniament, però de vegades persisteix originant lesions precanceroses fins arribar a desenvolupar, amb el pas el temps, una lesió neoplàsica cervical.
Segons l’última classificació citològica internacional, el resultat de la citologia pot ser:
-Normal: no hi ha cèl·lules anormals en la citologia.
-Atípia incerta, lesió intraepitelial de baix grau (ASC-US, L-SIL): mínimes anormalitats de les cèl·lules. Es recomana control en 6 mesos o repetir citologia-colposcòpia i fer PCR de VPH
-Lesió intraepitelial d’alt grau (H-SIL): s’han trobat gran quantitat de cèl·lules anormals en la citologia, per la qual cosa es recomana realitzar una colposcòpia-biòpsia i tractament.
El tractament de les lesions cervicals diagnosticades per biòpsia consisteix en la conització i raspat endocervical: (la conització és l’exèresi d’una petita part del coll de l’úter mitjançant nansa diatèrmica).
Aquests tractaments solen ser diagnòstics i al seu torn terapèutics en la majoria de les dones. Però hauran de seguir controls perquè un percentatge petit poden presentar noves lesions.
Si el test de VPH és negatiu als 12 mesos després del tractament es consideren curades de la lesió cervical, i poden ser controlades de forma rutinària.