La planificació familiar és el conjunt de pràctiques que pretenen evitar o disminuir les possibilitats d’embaràs en una relació sexual vaginal.
Per començar, hi ha diferents tipus depenent de si es precisa de forma puntual, durant poc temps, o per contra a llarg termini. Així mateix, poden ser reversibles o definitius.
De fet, no existeix la fórmula perfecta, totes tenen avantatges i inconvenients. I depenent de la persona, la parella o el moment de la teva vida pots necessitar un mètode diferent.
No obstant això, a causa de el risc d’adquirir una infecció de transmissió sexual, de vegades es requerirà afegir protecció de barrera.
Encara que, hi ha molts mites al voltant del seu ús i efectes secundaris. Però recorda que “el mètode més perillós és aquell que no es fa servir”. (Organització Mundial de la Salut).
Amb relació a la seva eficàcia, es mesura amb l’índex de Pearl. Es defineix com el nombre d’embarassos que presentarien 100 dones que utilitzessin el mateix sistema d’anticoncepció durant un any.
Els mètodes anticonceptius disponibles actualment són:
Mètodes de barrera
Preservatiu masculí:
És una funda prima, elàstica de làtex o plàstic que es col·loca en el penis erecte abans de la penetració. En conseqüència, quan s’ejacula l’esperma queda a l’interior. Pel que s’evita l’entrada del semen a la vagina. Preveu les ITS. Utilitza lubricants no grassos.
Preservatiu femení:
És una bossa de plàstic fi que s’introdueix a la vagina amb l’ajuda d’un cercle flexible i té un cèrcol exterior fix que queda a la vulva. També, es col·loca abans de la penetració perquè durant el coit el penis estigui cobert i el semen quedi emmagatzemat. També prevé de les ITS.
Diafragma:
És una mitja circumferència de làtex o silicona que s’introdueix a la vagina cobrint el coll de l’úter. Necessita de l’ús d’espermicides. Hi ha diverses talles i s’han de prendre mesures amb anterioritat a la seva ús. S’insereix abans d’iniciar el coit i no ha de retirar fins a 6 hores després de l’ejaculació. No obstant això, no protegeix de les ITS.
Preservatiu masculí
Preservatiu femení
Diafragma
Mètodes hormonals
Anticonceptius hormonals de gestàgens :
Contenen només un tipus d’hormona: progesterona. Pel que pot usar-se durant la lactància. Estan indicats en dones que no han d’usar estrògens. És probable que el patró de sagnat sigui diferent a l’habitual, de fet precisarà un període d’adaptació. D’altra banda, no protegeixen de les ITS:
- Mini píndola
- Implant subcutani
- Injectable
- Diu de progesterona
Píndoles
Implant
Diu de progesterona
Anticonceptius hormonals combinats:
Estan compostos per dos hormones similars a les que elabora l’ovari femení. Són molt eficaços. No protegeixen de les ITS. En els primers mesos, és possible sentir malestar d’estómac, mal de cap, tensió mamària. Són símptomes lleus que desapareixen. D’altra banda, una vegada que deixen d’usar-se es recupera la fertilitat de forma immediata.
Píndoles
Pegat anticonceptiu
Anell vaginal
Píndoles anticonceptives d’urgència:
S’utilitzen en les ocasions que pot existir una fallada del mètode. Consulta el nostre blog: tot el que has de saber sobre la píndola del dia després.
- Acetat d’ulipristal
- Levonorgestrel
Dispositiu intrauterí
DIU de coure (DIU):
És un petit aparell de plàstic i coure, amb forma de T. Mesura entre 2,5 i 3,5 cm de llarg i 1,5 cm d’ample. S’insereix en la cavitat uterina a través del cèrvix per evitar l’embaràs, i la dona el porta de manera permanent. La seva col·locació en ocasions és dolorosa, és probable que pugui provocar regles molt abundants.
DIU d’hormones:
També presenta la forma de T. Encara que la seva composició és plàstic i progesterona. Aproximadament, mesura entre 2,5 i 3,5 cm de llarg i 1,5 cm d’ample. S’insereix en la cavitat uterina a través del cèrvix per evitar l’embaràs, i la dona el porta de manera permanent. És probable que la seva col·locació sigui dolorosa. No obstant això, sol provocar regles molt escasses.
Mètodes anticonceptius definitius
Pretenen una anticoncepció permanent. Pel que no són reversibles. En principi, no tenen efectes secundaris a llarg termini.
Lligadura tubàrica:
Consisteix en el tall o bloqueig de les trompes amb l’objectiu d’evitar que l’òvul pugui arribar a l’úter, impedint la fecundació. A tenir en compte que es realitza en quiròfan, amb anestèsia general i dura uns 15 minuts. Per tant, és efectiu de forma immediata.
Vasectomia:
Consisteix en la secció dels conductes que porten el semen a l’exterior. És definitiu, ràpid i poc invasiu. És cirurgia ambulatòria en uns 15-20 minuts. No obstant, serà efectiu transcorreguts 3 mesos de la seva realització.
Lligadura tubárica
Vasectomia
Mètodes anticonceptius naturals
Segons l’Organització Mundial de la Salut, “l’expressió planificació familiar natural de la família (PNF) s’utilitza per descriure mètodes de planificació o prevenció de l’embaràs basats en l’observació de signes i símptomes naturals de les fases fecunda i infecunda s’estengui en el cicle menstrual.
-
- Ogino-Knaus
- Temperatura basal
- MELA : mètode d’amenorrea en la lactància
- Coitus interruptus.
Finalment, demana consell al teu ginecòleg. I així pugueu discutir quin d’ells és el més adequat per a tu.
Si vols saber més et deixem alguns enllaços: