En els últims anys la millora en la qualitat de les imatges ecogràfiques en 3D obtingudes durant l’embaràs han aconseguit que obtinguem imatges espectaculars del futur nadó, sorprenent no només als futurs pares sinó fins i tot als mateixos metges.
Han transcorregut 25 anys des que l’ecografia tridimensional va ser introduïda en obstetrícia revolucionant el diagnòstic per la imatge. Durant tots aquests anys, l’evolució dels aparells ecogràfics, de cada vegada més alta resolució, i la major experiència dels ecografistes, han fet que aconseguim tenir imatges dels fetus impensables fins fa molt poc temps.
L’ecografia tridimensional (3D) es basa en el mateix principi bàsic dels ultrasons convencionals però mostrant una imatge estàtica en tres dimensions del fetus. Quan a més podem veure la imatge del fetus en moviment, és a dir, en temps real, és quan ens referim a ella com ecografia 4D.
Encara que pot realitzar-se en qualsevol moment de la gestació, segons en la setmana que ens trobem podrem veure millor unes coses o unes altres. Abans de les 20 setmanes visualitzarem a l fetus de cos sencer i en etapes més tardanes, la visualització queda més limitada a estructures més concretes. En etapes primerenques podem apreciar el moviment de tot el fetus amb més comprensió per als pares, podent observar també la cara, extremitats … Més avançat l’embaràs, la visualització de la cara no deixa encara de sorprendre’ns a tots els que ens dediquem a aquesta professió , podent fins i tot distingir actituds del futur nadó que després reconeixeran els pares:
Xuclar se el dit, badalls, posicions concretes dels braços …
A la nostra unitat d’ecografies utilitzem un ecògraf d’alta resolució, VOLUSON E-8 de General Electric, i som un equip d’experts amb anys d’experiència en aquest tipus d’ecografies.
Recomanem fer-la entre les 12-20 o entre les 25-29 setmanes de gestació encara que opcionalment pot realitzar-se en qualsevol altre període.
No obstant això, de vegades l’obtenció idònia de la imatge pot estar dificultada per diferents motius: posició fetal, manca de líquid amniòtic, embarassos de bessons, transmissió sonogràfica deficient de la pacient, miomes uterins … i això cal tenir-ho present a l’hora de decidir fer-la.
Durant l’exploració es farà també un estudi morfològic del fetus encara que mai substituirà les ecografies recomanades en els protocols d’assistència obstètrica i és important saber que, encara que s’obtinguin imatges espectaculars, en l’actualitat l’ecografia 3D / 4D mai pot substituir l’ecografia convencional en el diagnòstic de les malformacions fetals.