prevencion cancer cuello uteroPrevenció del càncer de coll d’úter

Un dels principals objectius del nostre centre és la prevenció i la detecció precoç de les infeccions de transmissió sexual, principalment pel Virus del papil.loma humà, molt prevalent , generalment sense símptomes  i implicades en la pràctica totalitat del càncer de coll d’úter.

Així doncs, es molt important la vacunació contra aquest virus: disposem de dues vacunes segures i eficients que estan aprovades per administrar entre els 9 i els 45/55 anys

1. EL VIRUS del PAPIL.LOMA HUMÀ

El VPH ( virus del papil.loma humà ), és un virus molt prevalent. Gairebé el 80 % de la població amb  activitat  sexual entra en contacte amb   algun dels seus serotips almenys un cop a la vida. La importància d’aquest virus ve donada per la gran facilitat d’encomanar, pel fet de produir infeccions generalment sense cap símptoma, i per la seva implicació en l’origen de diversos tipus de càncer, com ara coll d’úter, vulva, vagina i cavitat orofaríngia, i en les berrugues genitals (condilomes).

2. LA PREVENCIÓ DEL CÀNCER DE COLL D’ÚTER

-Primària:

Consisteix  en no adquirir la infecció. Es aquí on la VACUNACIÓ té un paper de gran magnitud doncs al entrar el virus en contacte amb l’organisme, aquest ja  tindrà les defenses especifiques per neutralitzar-lo.

-Secundària:

Diagnòstic precoç de les infeccions originades ja pel VPH. Importància de la CITOLOGIA i del ESTUDI COLPOSCÒPIC pel diagnòstic i  el tractament precoç de la lesió que amb el temps es podria convertir en un càncer de coll d’úter.

3. DUBTES FREQÜENTS SOBRE LA VACUNA

-Es pot administrar a dones que ja han iniciat les relacions sexuals?

Sens dubte: SI. Els estudis que les dues vacunes han publicat  mostren una eficàcia en dones de fins a 55 anys.  Queda clar que la vacunació no influeix en la evolució dels virus adquirits prèviament, però influeix decisivament en la prevenció de la infecció per papil.lomavirus i subsidiàriament en el càncer de coll d’úter, vulva i vagina, ja des del moment de l’administració del preparat.

-Es pot administrar en l’embaràs?

No hi han estudis específics ni prou experiència i es recomana esperar a la quarantena.

-Es pot administrar en la lactància?

SI, sense cap  problema. Estudis realitzats per les 2 vacunes comercialitzades fins ara han provat la seva seguretat i eficàcia en aquest període.

-És segura i eficaç?

Absolutament. Doncs  ja fa més de 10 anys  que està al calendari de vacunació de molts països. Ja hi han publicats resultats de reducció d’incidència de càncer de coll d’úter, vagina i vulva i també de berrugues genitals.

-Té  contraindicacions?

Abans d’administrar qualsevol vacuna, caldrà realitzar una anamnesi  acurada doncs hi han algunes malalties i predisposicions individuals no gaire freqüents que poden facilitar reaccions adverses a les vacunes. Si tenim en compte aquesta consideració podem afirmar que son vacunes segures.