Moltes dones han sentit a parlar de les infeccions vaginals, encara que no totes estan ben informades sobre les causes que les produeixen ni saben què fer per prevenir-les, cosa a què cal prendre-hi interès, ja que una de cada tres dones patiran una infecció vaginal en algun moment de la seva vida, havent-hi dones més propenses a contraure-les que altres.

La vagina està protegida per un conjunt de microorganismes, la funció dels quals és mantenir el nivell d’acidesa adequat a tota la zona, actuant com una defensa natural i evitant així la colonització de gèrmens patògens externs. Quan aquesta acidesa es veu alterada per diverses circumstàncies, augmenta el risc de contraure les infeccions, ja sigui causada per Fongs, Bacteris o Estreptococs.

Els símptomes més comuns que es presenten a la vaginitis solen ser: picor als genitals, ardor en orinar, flux amb mala olor i dolor o incomoditat en les relacions sexuals, encara que es distingeixen diversos tipus d’infecció depenent dels factors causals, totes dues més comuns:

Candidiasi Vulvovaginal:

És una infecció causada per un llevat, sent l’organisme més comú la Càndida Albicans. Encara que aquest fong viu normalment a la vagina, té un creixement controlat gràcies al sistema immune. Quan es multiplica massa, és quan apareix la infecció. No està considerada una infecció de transmissió sexual, però es contagia en les relacions sexuals.

Vaginosi Bacteriana:

És una de les infeccions més comunes a les embarassades. A la vagina habiten bacteris inofensius, els lactobils, que formen un 95% de la flora normal bacteriana, i que protegeixen el cos d’altres bacteris que poden causar malalties evitant que proliferin, quan aquest percentatge disminueix, dóna l’oportunitat als bacteris infecciosos de proliferar, per la qual cosa es podria dir que es produeix per un desequilibri microbià.

 

Com prevenir-les:

És important seguir uns consells per prevenir, en la mesura del possible aquestes infeccions:

  • Mantenir una bona higiene diària, sense excedir-se, ja que es corre el risc d’eliminar els bacteris protectors.
  • Utilitzar preservatiu en les relacions sexuals per protegir-se, no sols d’infeccions, sinó per a tot tipus de malalties de transmissió sexual.
  • Renteu-vos les mans abans i després d’anar al bany. Parant especial atenció a utilitzar el paper higiènic de endavant cap enrere, per no contaminar la vulva amb bacteris procedents del recte.
  • Beure aigua en abundància per eliminar gèrmens i toxines, evitant així la seva acumulació.
  • No romandre amb el banyador mullat evitant així que la humitat afavoreixi la proliferació per fongs.
  • Vestir roba folgada confeccionada amb teixits que facilitin la transpiració, evitant peces ajustades que produeixin un fregament excessiu a la vulva.
  • Davant la presentació de qualsevol símptoma, ja sigui picor, canvis d’olor o color al flux vaginal o inflor a la zona, acudir al seu metge.

És important tenir en compte aquesta darrera recomanació, ja que cal que en cas d’infecció es tingui un diagnòstic precís. Si els símptomes es deuen a una malaltia de transmissió sexual, un tractament indegut o tardà pot portar conseqüències importants, ja que la infecció podria estendre’s a l’úter ia les Trompes de Fal·lopi.

Segueix-nos per a més informació sobre les infeccions vaginals.