Què és un monitor fetal? La Monitorització fetal, o “corretges”, és una prova prenatal indolora que es realitza per saber que el teu nadó està bé. Es comprova la vitalitat fetal, l’oxigenació i les contraccions uterines a la darrera fase de l’embaràs.

Quina informació ens dóna?

Controla la freqüència cardíaca, batecs per minuts, i les fluctuacions produïdes com a conseqüència d’alteracions del flux sanguini i altres factors que poden afectar la freqüència cardíaca fetal.

També ens permet controlar la presència, la intensitat i la durada de la dinàmica uterina. Amb això podem detectar si el treball de part és real o hi ha una amenaça de prematuritat.

 

Quan es fa?

El més normal és començar la monitorització fetal a partir de la setmana 38 d’embaràs. Amb una periodicitat setmanal fins a la finalització de l’embaràs, normalment a la setmana 41.

Això varia segons els resultats obtinguts, el tipus de gestació que es tracti i l’estat de salut de la mare.

Per això, el teu ginecòleg dirà amb quina freqüència realitzar-lo. Fins i tot, en determinats casos, induir el part si s’observa algun signe de patiment fetal.

Tot i que s’haurà d’avançar la realització en les circumstàncies següents:

Davant la sospita de part prematur.

Si una dona embarassada presenta sensació de dinàmica uterina abans de la setmana 37 de gestació, un registre pot valorar la durada, la freqüència i la intensitat d’aquestes contraccions.

En el cas de Disminució del moviment fetal intrauterí.

Es considera un signe de benestar és la presència de moviments fetals intrauterins. Al llarg de la gestació és comú que l’activitat del nadó variï, percebent-se de diferents maneres, però sempre hi ha de ser present.

Davant del dubte, has d’acudir al teu especialista, ja que són un símptoma de benestar i la seva disminució o absència, un signe d’alarma que requereix avaluació mèdica.

Com s’ha de fer?

En primer lloc, és una prova indolora i la durada és de 20-30 minuts. Si transcorregut aquest període, el registre compleix les característiques exigides, finalitzarà la prova. Sí, per contra, no es produeix aquest compliment, es procedeix a estimular el nadó a través del tacte o prenent una beguda amb una mica de glucosa. És interessant saber els nadons tenen períodes de son i vigília, per tant, la necessitat d’allargar la durada de la prova no és significatiu que el vostre nadó no estigui bé, pot ser que estigui adormit.

Es fa a través de dos transductors. El primer controla el batec del fetus i el segon analitza l’activitat uterina. Es col·loquen a la panxa de la mare a través d’unes corretges (d’aquí, que se’l conegui per aquest nom) i es va gravant un gràfic amb les dades que transmeten aquests transductors al monitor.

D’altra banda, “no cal fer una preparació prèvia”, però perquè la tècnica sigui correcta, sí que és important tenir en compte algunes qüestions:

 

posició lateral en realitzar monitor

Posició lateral en realitzar monitor

 

-La mare ha de col·locar-se semi asseguda o en posició lateral. Cal evitar estar totalment tombada.

-Es recomana no acudir en dejú, ja que s’ha demostrat que els moviments fetals són més freqüents després de la ingesta, sobretot, de glucosa, i per això és millor ingerir una mica abans.

-A més, encara que no s’ha de fumar, si ho fa, deixar transcórrer més d’una hora entre la prova i l’última cigarreta consumida.

-D’altra banda, si l’embarassada pren un altre tipus de medicaments o substàncies, ho has de comunicar de forma prèvia.

Per què serveix?

Amb el monitor s’obté un gràfic que ens dona informació del benestar fetal o patiment fetal en alguns casos. Els patrons són diferents segons el moment de l’embaràs, l’estat de la mare o l’existència d’algun tipus de patologia al fetus o al llarg de l’embaràs.

Mitjançant una monitorització fetal no és possible determinar la data de part, però si observar si hi ha contraccions que ens puguin indicar que la data de part és a prop.

Finalment, la realització d’aquesta prova és senzilla de fer, ràpida, còmoda i no invasiva; a més que la seva interpretació és fàcil i no té cap efecte secundari ni contraindicacions per a l’embarassada o el nadó.

Esperem que sapigueu una mica més de Que és un Monitor Fetal. Més informació.