Els ganglis limfàtics són part important de el sistema immunitari del cos. Molts tipus de càncers es disseminen per mitjà del sistema limfàtic, i un dels primers llocs de disseminació per aquests càncers són els ganglis limfàtics propers a l’òrgan, el gangli sentinella.
El gangli sentinella és aquell primer gangli del sistema del drenatge limfàtic del cos al què és probable que el càncer es dissemini des del tumor primari. Quan el càncer es dissemina, les cèl·lules canceroses poden aparèixer primer en el gangli sentinella, abans de disseminar-se a altres ganglis limfàtics.
Foto gangli sentinella
En el càncer ginecològic, la detecció del gangli sentinella és una pràctica habitual en la valoració de l’estat dels ganglis en aquests processos neoplàsics invasius, com en el càncer de mama, el càncer d’endometri, el càncer de cèrvix i el càncer de vulva.
En l’actualitat, la tècnica de detecció del gangli sentinella està validat per al càncer de mama i melanoma vulvar. Estan bastant consensuats, els de càncer d’endometri, càncer escamós de vulva, càncer de cèrvix. En el càncer d’ovari encara està en fase experimental i no està validat per les societats científiques.
La detecció del gangli sentinella s’ha convertit en una eina de diagnòstic per als estadis inicials dels càncers. Proporciona informació sobre l’estat dels ganglis limfàtics. Després del resultat intraoperatori i / o postoperatori es podrà dissenyar el tractament adjuvant del tumor.
Una altra gran avantatge de realitzar la detecció del gangli sentinella, és la d’evitar una limfadenectomia territorial, comportant una disminució del risc d’un limfedema d’extremitats inferiors-superiors en funció de la localització de l’òrgan afecte i / o limfoquists, sobreinfecció de limfoquists, parestèsies , lesions de sagnat dels grans vasos adjacents als mateixos i amb això es disminueix la morbiditat intra i postoperatòria associada a la limfadenectomia completa.
En funció de l’òrgan, si és central com l’endometri, cèrvix i vulva es precisa que el drenatge sigui de forma bilateral per assegurar un bon mapeig limfàtic. En el cas que la detecció fos negativa per a una de les dues hemipelvis o absència de drenatge unilateral s’ha de fer la limfadenectomia perquè podria haver-hi una oclusió del conducte limfàtic per invasió tumoral i poder deixar una metàstasi “in situ” sense tractar. A la mama, al ser un òrgan bilateral només cal detectar-ho a la mama afectada pel tumor.
El risc d’un error en la tècnica de detecció del gangli sentinella (Fals negatiu) està per sota del 5%. En estudis científics s’ha comprovat que la taxa de supervivència global és similar.
Aquesta detecció es pot realitzar amb diferents traçadors radioactius (tecneci-99m) i colorants vitals (blava de isosulfán i verd d’indocianina fluorescent). Un cirurgià / radiòleg injecta la substància radioactiva o colorant o tots dos (tècnica combinada) a prop de el tumor per localitzar la posició del gangli limfàtic sentinella. Després, al quiròfan el cirurgià fa servir un dispositiu que detecta radioactivitat per trobar el / s gangli / s sentinella / s. Després de la localització dels ganglis, s’extirpen i es realitza un primer estudi histològic per confirmar absència / presència de malignitat. En funció del tipus de tumor serà necessari completar la limfadenectomia. De tota manera, aquests ganglis són sotmesos a un estudi histològic posterior per poder valorar la presència o absència de lesions mínimes com ara les cèl·lules tumorals aïllades.
FOTO: Injecció de radiotraçador a nivell cervical
FOTO: Gangli sentinella mitjançant fluorescència amb verd d’indocianina (càncer d’endometri i càncer de cèrvix)
FOTO: Gangli sentinella mitjançant radiotraçador tecneci-99m amb la sonda laparoscòpica (càncer d’endometri i càncer de cèrvix).
FOTO: Posterior extirpació del gangli sentinella pelvià.
FOTO: Aplicació del colorant i radiotraçador peritumoral vulvar
FOTO: limfogammagrafia per a la detecció del gangli sentinella amb radiotraçador
FOTO: Detecció gangli sentinella en el càncer de vulva a nivell inguinal.
FOTO: detecció gangli sentinella en càncer de mama (Font fotografia: Instituto Nacional del Cáncer)
Una substància radioactiva i un tint blau s’injecten a prop de el tumor (primer quadre). El material injectat es localitza visualment o amb un dispositiu que detecta radioactivitat (quadre de centre). Els ganglis sentinelles (els primers ganglis que absorbeixen el material) s’extirpen i estudien per verificar la presència de cèl·lules canceroses (últim quadre).
Per a més informació pots llegir el nostre article Coneixes la tècnica de la biòpsia del gangli sentinella?